Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

Segle XII: "Cortal de Na Burguesa era, fins la meitat del segle passat, el troç que és ara del carrer de Jesús que va des del de Sant Antoni al darrera de l'edifici que havia ocupat l'antic cafè de Cal Cruz. Aquest carrer sense sortida, o cortal, es comunicava amb la Plaça per un passatge de volta que hi havia. El nom de Na Burguesa és femení de Burguès, perquè aleshores era costum de donar a les mullers i filles el nom de família de l'espòs o pare en femení." (p. 94)

Segle XIII: "Amb la formació del carrer de Jesús, que aleshores no tenia pas aquest nom, es va allargar el carrer que és ara de St. Antoni que va poder arribar fins a les primeres cases de passat el carrer de Jesús, lloc anomenat el Colomar d'en Botet, per una instal·lació d'aquesta mena que hi devia tenir la família dels Botet." (p. 110)

Segle XIV: "A l'angle N.O. de la Plaça hi havia el passatge que conduïa al cortal de Na Burguesa o passatge de Jesús actual, que com ara, travessava el carrer del Colomar d'En Botet, al present de Sant Antoni, prosseguia rera les cases del carrer d'Arnau de Botet (ara de Manresa) i trencava al seu extrem per abocar en el dit carrer de Manresa cosa que ara no podem veure pels derrocaments de cases que foren necessaris per a l'ampliació de l'actual Plaça de l'Àngel. El carrer de Sant Antoni, com hem dit, era el del Colomar d'en Botet. Tancava un xic més enllà de la travessia del carrer de Jesús, on s'alçava el portal de Terrassa. La part de tramuntana del carrer de Jesús no tenia nom especial; algunes vegades, se'n deia, també, "carrer que va al portal de Terrassa". Rera d'ell venien ja els valls de la vila. El carrer d'En Botet després d'haver rebut el de Jesús es tancava amb el portal de Manresa." (p. 156-157)

Segle XV: "El carrer d'En Botet començà a dir-se de Manresa i el nom primitiu passava a designar l'actual carrer de Jesús. (p. 182)

Segle XVI: "El carrer d'en Botet s'havia convertit ja del tot en carrer de Manresa, i el nom antic s'aplicava al que és ara carrer de Jesús, que també se'n deia dels Casots o Escasots, significant cases ruïnoses, i és veritat que aquest carrer no ha estat mai famós." (p. 214-215)

Segle XVIII: "Del carrer actual de Jesús, se'n digué d'En Martines, per un veí assenyalat." (p. 277) Primer quart del segle XIX: "El barri quart o del carrer Nou tenia aquest carrer que és ara el de Fortuny, el de Manresa, el de Sant Antoni, el dels Quatre Cantons o d'En Martines (ara de Jesús), el de la Creueta i el de Capellans." (p. 299)

Segon quart del segle XIX: " En 1850 (...) També del vell carrer dels Quatre-cantons o d'en Martínez se'n començà a dir de Jesús." (p. 332)

Darrer quart del segle XIX: "A primeries de 1890, el benemèrit Alcalde Joan Massagué Vilarrúbias va completar l'obra del seu antecessor, fent derrocar, per causa de ruïna, els edificis de l'antiga Placeta de Manresa, compresos entre el nou espai lliure i la sortida del carrer de Jesús, que, per sota volta, desembocava al carrer de Manresa. Des d'aleshores el carrer de Jesús va sortir a la Plaça." (p. 392)

Antoni Bosch i Cardellach
Anales de la Villa de Sabadell
Fundació Bosch i Cardellach
1992

"1553. [...] Según se vió en 1425 y 1531, estas tablas eran en la plassa mayor, y en frente la que oy es Casa de Pablo Turull, y ésta sería la de Palau, por ser aún evidente el arco por el qual se pasaba al callejón que daba a los que llamamos quatre cantons, y antes los scasots. Pero éste fue cerrado, primero en 1571, y después en 1714, como veremos." (p. 155)

"1571. [...] En el día de Viernes Santo se mandó derribar una pared levantada por Pedro Llobet, cerrando el paso que desde la "volta de la plassa" salía als "Scasots", correspondiente a otra volta o arco de la calle de Botet. Fácilmente se entenderá, atendiendo a lo de 1553." (p. 177)